Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları

Abortus ya da gebelik kaybı gebeliğin 20. haftasından önce ya da fetal ağırlık 500 gr’dan düşük iken istemsiz olarak gebeliğin sonlanmasıdır. 20. haftadan sonra oluşan kayıplar erken doğum ya da ölü doğum olarak kabul edilir ve sıklıkla farklı nedenlerden kaynaklanır.

Tekrarlayan gebelik kaybı genel olarak ardışık ya da ardışık olmayan 3 gebelik kaybına verilen isimdir. Kadınlarda klinik olarak tespit edilmiş gebeliklerden sonra düşük yapma riski %12-15 olup, tanı konmamış erken gebelik kayıpları da göz önüne alınırsa bu oran %30-60’lara kadar çıkabilir.  İki gebelik kaybı görülme sıklığı %5 iken, 3 ve daha fazla gebelik kaybı sıklığı %1 civarındadır.

Tekrarlayan gebelik kaybında incelemelere 3 ve üzeri kayıp sonrası başlanabileceği gibi, çoğunlukla 2 kayıp sonrası başlanır, ancak kadının yaşı, tıbbi öykü, ailenin anksiyetesi gibi birçok faktör bunda belirleyicidir. Ayıca birçok kadın adet gecikmesi gibi durumlarda ya da yapılmış idrar testleri sonuçlarına dayalı gebelik kayıpları bildirsede aslında doğru olanı önceki gebeliklerin ultrasonografi gibi klinik kanıtları ya da patolojik tanılarının olması tanı ve değerlendirme için önemlidir.

Tekrarlayan gebelik kayıplarında öncelikle düşüğe yol açabileceği düşünülen ve bilinen nedenler araştırılır. Bunlar; kadın ya da erkekte kromozom anomalileri (%4-8), kadında doğuştan ya da sonradan oluşan rahim anormallikleri, kalıtsal trombofili adı verilen pıhtılaşma ile ilgili sorunlar, endokrin faktörler (diabet, troid hastalıları vb), immünolojik bazı sorunlar, bazı enfeksiyonlar, çevresel faktörler (sigara, alkol, kafein vb). Bunların bulunamaması durumunda düşüğün nedeni açıklanamayan olarak kabul edilir ve tekrarlayan düşüklerin en az %50’inde hiçbir neden bulunamaz.

Önceleri her düşükten sonraki gebeliklerde riskin daha artacağı düşünülürken bunun böyle olmadığı ve 3 düşük sonrası tekrar düşük riskinin %40-45’ler civarında kalacağı ve özellikle önceden canlı doğum varsa bunun daha da az oranda olacağı gösterilmiştir. Yani 3 düşük sonrası hiçbir şey yapılmasa da %50-60 normal canlı doğum gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle hastanın bu konuda bilgilendirilmesi ve buna göre beklemekle değerlendirmeye başlamak ve çeşitli amprik tedaviler uygulamak konularında danışmanlık almış olması gerekir. Bu özellikle yapılan tetkikler sonrasında hiçbir şey bulunamayan hastalarda çok önemli olup sadece cesaretlendirilmeleri bile başarılı bir gebelik yaşamaları için yeterli olabilir.

Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.