Erkeklerde semen parametrelerindeki bozukluğun yani sperm sayısı ve sperm hareketliliğinde azalma ile şekil bozukluklarının tedavisinde uygulanacak tedavi yöntemleri;
1-Tıbbi Tedavi: Hipogonadotropik hipogonadizm durumunda dışardan enjeksiyonla uygulanan gonadotropin tedavisi ile kanıta dayalı olarak sperm sayısında artış ve gebeliklerin elde edilmesi mümkündür.
2-Cerrahi Tedaviler: Palpe edilebilen klinik olarak saptanan ya da ağrı ile birlikte olan varikosellerin ve duktus deferens veya duktus ejekülatoryus gibi sperm iletimini sağlayan kanallarda obstrüksiyon yapan durumların cerrahi olarak onarımı yararlıdır.
3-IUI (Aşılama): Erkek subfertilitesi denilen sperm parametrelerindeki bozukluğun nispeten daha az olduğu durumlarda uygulanabilir. En iyi sonuçlar total hareketli sperm sayısı >10 milyonken elde edilir. Ancak erkek faktörünün şiddeti arttıkça IUI ile gebelik oranları belirgin olarak azalmaktadır.
4-IVF-ICSI: Sperm paramatrelerindeki bozukluğun çok belirgin olduğu durumlarda tek tedavi seçeneğidir.
5-PESA/TESA/TESE: Obstrüktif ya da non-obstrüktif azospermi durumlarında, erkeğin sperm verme güçlüğü çektiği bazı durumlarda, ya da spermlerin total hareketsiz olduğu veya sperm DNA hasarının çok ileri düzeyde olduğu durumlarda kullanılan cerrahi sperm elde yöntemleri olup, alınan spermler ICSI işlemi ile döllenme için kullanılır.
Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.