Erkek İnfertilitesinde Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Erkek İnfertilitesinde Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Erkeğe bağlı olarak ortaya çıkan infertilitede ilaç tedavisi nadiren başarılı olmaktadır, ancak günümüzde kanıta dayalı olmayan vitaminler, antioksidanlar ve androjenler, antiöstrojenler, gonadotropinler gibi çeşitli hormonlar yaygın bir şekilde ampirik olarak kulanılmaktadır. Erkek infertilitesinde kullanılan tıbbi tedavilerin etkinliğini ve kullanılan tedavileri kısaca özetlersek;

 

1- Hipogonadotropik Hipogonadizm: Beyinden hipotalamus ya da hipofizden salgılanan GnRH, FSH ve LH hormonları olmadığı için sperm yapılamaz ve erkeklik hormonu olan testosteron üretilemez. Sperm sayısı çok düşüktür, ya da çoğunlukla azospermi görülür. Tıbbi tedavinin başarı olabileceği ve ilaç kullanılması gereken hastalar bu grupta yer alır ve bu hastalara dışardan GnRH, FSH ve LH içeren gonadotropinler ya da hCG içeren ilaçların verilmesi sperm üretimini sağlayabilir. Tedavi 6-24 ay sürebilir ve bu süreçte düşük düzeylerde sperm sayısı ile spontan gebelikler görülebilir, ya da sperm sayısı beklendiği gibi artmadığı için tüp bebeğe başvurulması gerekebilir, hatta dışarı çıkan sperm üretimi olmadığında TESE ile sperm elde edilmesini denemek zorunlu hale gelebilir.

 

2-Hipergonadotropik hipogonadizm: Genellikle bilinen (genetik nedenler, inmemiş testis, varikosel, kabakulak orşiti, testislerde çeşitli enfeksiyon ve travmalar, ışın tedavisi, kemoterapi vb gibi) ya da bilinmeyen (idyopatik) nedenlerle testislerde oluşan hasara bağlı olarak ortaya çıkan tablodur. FSH, LH yüksek, testisler küçüktür. Bu durumda herhangi bir ilaç tedavisinin sperm sayısını artırdığına dair hiçbir kanıt yoktur ve bu ilaçlar tamamen ya tutarsa mantığı ile kanıtsız olarak kullanılmaktadır. Bu hastalarda en geçerli yöntem mevcut sperm sayısı ile ne yapılabileceğine karar vermek ve gereksiz zaman kaybı ve masrafı önleyerek aşılama, tüp bebek, TESE, TESA gibi yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanmaktır.

 

3-İdyopatik Erkek İnfertilitesi – (Eugonadotropik Erkek İnfertilitesi): Sperm parametrelerindeki bozukluk dışında infertiliteye yol açabilecek hiçbir faktör yoktur ve FSH, LH, testosteron gibi tüm hormonlar normaldir. Bu durumda herhangi bir ilaç tedavisinin sperm sayısını artırdığına dair yeterli kanıt yoktur ve FSH, Klomen gibi bu ilaçlar çok az sayıda gözlemsel çalışmanın sonucuna dayanarak kullanılmaktadır. Bu hastalarda en geçerli yöntem mevcut sperm sayısı ile ne yapılabileceğine karar vermek ve gereksiz zaman kaybı ve masrafı önleyerek aşılama, tüp bebek, TESE, TESA gibi yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanmaktır.

 

Bu grupta yer alan ancak FSH ve LH normal olduğu halde testosteron düzeyi düşük (<300 ng/dL) olan bir grup hastada  (eugonodotropik hipogonadizm), eğer testosteron (ng/dL) / estradiol (pg /mL) oranı <10 ise, bu hastaların anti-östrojen tedavisinden yarar görebileceği şeklindedir.

Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.