İnfertilite İçin Yapılan Hazırlık Testleri

İnfertilite İçin Yapılan Hazırlık Testleri

Gebelik planlayan kadınlar veya gebe kalmak için tedavi görecek olanlar, hem gebelik şanslarını arttırmak hem de daha sorunsuz bir gebelik dönemi geçirmek için ön bir değerlendirmeden geçirilirler.

Doktor görüşmesi ile başlayan bu süreçte anne – baba adayının öz ve soy geçmişlerine dair bilgi toplanır. Kadın ve gerekirse erkeğin muayenesi yapılır ve üreme sistemi ultrasonografik olarak incelenir. Yapılacak olan testler her zaman aynı olmayıp temel testler ve gerekli oldukça yapılan testler şeklinde değerlendirilebilir. İnceleme genellikle basitten zora ve ekonomik olandan başlayıp daha pahalı olana doğru yönlendirilmeli basamaklandırılmalı ve gereksi tüm tetkiklerden kaçınılmalıdır.

Her kadından istenilen; TSH, PRL, Anti – HIV, Hbs Ag, Anti – HCV, Kan grubu, Rubella IgG, Tam kan sayımı testleri yanında yumurtalıkların  rezervnin değerlendirmek içinde herhangi bir zamanda AMH ya da adetin 2. veya 3.günü FSH, LH, E2 hormonları istenebilir. Tüylenme yakınması olan kadınlarda DHEAS, serbest-Testosteron hormonlarına bakılabilir. Yumurtlamanın olup olmadığı beklenen adetten 7 gün önce progesteron hormonu ölçümüyle değerlendirilebilir.

Rahim filmi – histerosalpingografi (HSG), kadınların özellikle fallop kanallarının değerlendirildiği bir incelemedir. Ayrıca rahim şekli konusunda da bilgi sağlar. Özellikle erkek kısırlığı nedeniyle tüp bebek tedavisi uygulanacaksa genelde yapılması gerekmez. Bu durumda rahim, sono – histerografi ya da ofis histeroskopi ile değerlendirilebilir.

Kısırlık sorunu yaşayan ailelerde ilk olarak erkek eş değerlendirilir. Bu amaçla ilk olarak 2 – 3 hafta ara ile en az iki kez semen analizi yapılır. Semen analizi yapılması bu konuda deneyimli insan kaynağı gerektirir. Bildiğiniz gibi bu analiz neredeyse sorunların yarısını aydınlatan bir test olacaktır. Bu nedenle testin yapılacağı yer özenle seçilmelidir. Semen analizinde sorunlar saptanırsa bunlara yönelik araştırmalar derinleştirilir. Üroloji uzmanının yaptığı muayeneyi takiben, skrotal ultrasonografi, transrektal ultrasonografi, genetik testler, sperm üretiminde rol alan FSH, LH, T-Testosteron, PRL hormonlarının tetkiki istenebilir. Anti – HIV, Hbs Ag, Anti – HCV ise tüp bebek uygulaması yapılacak herkesten istenen testlerdir.

Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.