İnfertiliteye yol açan tek bir neden olmadığı için tek bir tedavi yöntemide yoktur. Bazı sorunlar çok basit olarak ilaç tedavisi ile düzeltilebilirken, bazı sorunların tedavisi cerrahidir ve laparaskopi ya da histeroskopi gibi kapalı ya da açık ameliyatlarla çözüm bulunur. Örneğin yumurtlama sorunu olan kadınlarda basit olarak yumurta gelişimini sağlayan ovülasyon indüksiyonun uygulanması ya da tiroid bezinin az ya da çok çalışması veya süt verme hormonunun fazlalığı gibi yumurtlamama sorunu yaratan durumlarda sadece bu durumların tedavi edilmesi çoğunlukla yeterli olmaktadır. Ya da açıklanamayan infertlite durumunda ve hafif erkek sorununun varlığında aşılama tedavisi başarı için yeterlidir. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda veya bazen kadın ya da erkek sorununun daha ciddi olduğu hastalarda doğrudan Tüp bebek ya da mikroenjeksiyon tedavisi seçilecek yoldur.
Tüp Bebek uygulaması sperm ve yumurtanın vücut içinde doğal ortamında değil de laboratuvar ortamında bir araya getirilmesini ve döllenmesini ifade eder. Tüp bebek işleminde elde edilen yumurtaların etrafına belirli sayıda hareketli sperm bırakılarak spermin kendiliğinden yumurta içerisine girmesi beklenirken mikroenjeksiyon işleminde tek bir sperm hücresi özel mikro aletler yardımıyla yumurtanın içerisine yerleştirilmektedir. Bu şekilde vücut dışında elde edilen döllenmiş yumurtalar belirli bir süre özel besleyici sıvılar (kültür ortamı) içerisinde tutularak bölünmeleri sağlanmakta ve daha sonra gelişen embriyolar normal gelişimini sürdürebilmeleri amacıyla rahim içine yerleştirilmektedir. Tüp Bebek ile ilk sağlıklı doğum 1978 yılında gerçekleşmiş ve İngiltere’de Louise Brown bu yöntemle dünyaya gelmiştir. Sonraki yıllarda bu alanda inanılmaz gelişmeler olmuş ve günümüzde kullanımı çok yaygınlaşmıştır. Başlangıçta tüpleri tıkalı olan kadınlarda kullanılan bir yöntemken günümüzde bir çok durumun tedavisinde kullanılmaktadır.
Tüp bebek ne değildir sorusunun yanıtına gelince; tüp bebek asla mucizelerin etkin olduğu bir tedavi yöntemi değildir. Gerek yazılı ve görsel basında ve gerekse sosyal medyada Tüp Bebek uygulamasına sahip olması gereken değerlerin dışında bir çok anlam yüklenmektedir. Gebelik şansı %100 olmadığı için gebe kalamayan hastalara yönelik inatçı ve yanlış kampanyalar düzenlenmekte ve bir anlamda umut tacirliği yapılmaktadır. Gün geçmiyor ki televizyonda, gazetelerde, sosyal medyada tüp bebek ile ilgili mucize yaratan tedavilerden söz edilmesin. Embriyo tutkalı, gebelik aşısı, çip teknolojisi, kök hücre, öncül sperm hücresi kullanımı (ROSI) vs gibi çok sayıda aslında sadece araştırma düzeyinde olan ve bilimsel etkinliği kanıtlanmamış yöntem hastalara çözüm olarak iletilmektedir.
Sonuç olarak tüp bebek gebelik elde edilmesine yönelik bir teknolojinin kullanımıdır ve ne yazık ki günümüzde %100 başarı sağlamaktan uzaktır. İnfertilite sebebi, kadının özellikle yaşı ve yumurtalıklarının rezervi, tedavinin yapıldığı merkezin ekip yapısı, teknik donanımı ve deneyimi gibi bir çok faktör başarı üzerinde etkilidir. Kısaca tüp bebek herhangi bir nedenle ortadan kalkmış olan ya da düşmüş olan gebelik şansını yeniden sağlamaya ya da olasılığı artırmaya yönelik bir tedavidir. Gebelik için başarılı bir merkez arayan çiftlerin doğru bir merkeze başvurması aslında en önemli avantajları olacaktır. İlk basamak sağlık uygulayıcısı tüm sağlık personelinin bu hastalara bilgi verirken özellikle gerçek dışı haberlere itibar etmemeleri ve doğru merkez arayışlarında merkez çalışanlarının deneyimi vb. gibi konuların ön planda tutulması konusunda çiftleri uyarmaları gerekir.
Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.