Dondurma-çözme işleminde temel prensip yumurta veya embriyo içindeki suyun donup buzlanma yaparak hücreye zarar vermesini engellemektir. Bunun için dondurma öncesi hücre koruyucu sıvılara konularak önce içindeki suyun dışarı çıkması sağlanır ve su yerine koruyucu sıvılar hücre içine girer ve hücrenin bütünlüğünü korur. Çözme işleminde de dondurmanın tersi olarak koruyucu sıvı hücreden çıkar ve hücrenin yaşamına devam ettireceği sıvı ve mineraller içeri girer.
Günümüzde dondurma yöntemi olarak 2 teknik kullanılmaktadır. Birincisi yavaş dondurma tekniği, diğeri ise artık çok daha başarılı bir yöntem olarak kullanılan vitrifikasyon denilen ultra hızlı dondurma tekniğidir. Çözme işleminde ise teknik her iki dondurma yönteminde birbirine benzer hızlı çözme şeklinde yapılmaktadır.
Yavaş dondurma tekniğinde programlanabilir özel dondurma cihazı kullanılmakta iken vitrifikasyon yönteminde dondurma cihazı kullanılmamaktadır. Vitrifikasyon yöntemi buz kristallerinin oluşumunu daha etkin bir şekilde önlediği için yavaş dondurmaya göre daha avantajlı ve çok daha başarılı bir yöntemdir.
Ankara Tüp Bebek Merkezi diğer blog yazıları için tıklayınız.